Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Διαμαρτυρία υπέρ του Θιβέτ κατά το άναμα της Ολυμπιακής Φλόγας

Η ελληνική τηλεόραση άλλη μια φορά απέδειξε ότι σκοπός της δεν είναι η πληροφόρηση , αλλά η επιβεβαίωση προκατασκευασμένων στερεοτύπων. Οτι δεν χωράει στο σχήμα "Αμερικάνοι κακοί, Κινέζοι εχθροί των Αμερικάνων άρα καλοί" απλά παραλείπεται. Στην ίδια γραμμή πλεύσης τα κόμματα της αριστεράς στοιχειωμένα από τα φαντάσματα της παγκοσμιοποίησης, τηρούν μια εξίσου συνωμοτική σιγή. Ομως η πραγματικότητα είναι εδώ και μας χτυπά δυνατά τη πόρτα. Ενας φιλειρηνικός λαός, με μακριά παράδοση, λίκνο μιας από τις σημαντικότερες θρησκείες, βρίσκεται υπό διωγμό.

Στη θέση των ανθρώπων αυτών βρεθήκαμε και εμείς παλαιότερα, υπόδουλοι μια μεγάλης αυτοκρατορίας. Στην απελευθέρωση σημαντικό ρόλο έπαιξε η αποφασιστική στάση των μεγάλων δυνάμεων του εξωτερικού και το κίνημα του φιλελληνισμού στους κύκλους των Ευρωπαίων διανοούμενων και φιλελεύθερων. Ο λόρδος Βύρωνας, ο Βίκτωρ Ουγκό, είναι μερικοί απ΄ αυτούς και όχι μόνο. Η ναυμαχία του Ναβαρίνου έδωσε το φιλί της ζωής στην επανάσταση τη στιγμή που έπνεε τα λοίσθια.

Το παρακάτω απόσπασμα από τον εθνικό ύμνο είναι χαρακτηριστικό

Με τα ρούχα αιματωμένα
ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
να γυρεύεις εις τα ξένα
άλλα χέρια δυνατά.

Μοναχή το δρόμο επήρες,
εξανάλθες μοναχή·
δεν είν' εύκολες οι θύρες
εάν η χρεία τες κουρταλεί



Φωτογραφίες από το διαδίκτυο












Ο έλληνας απόγονος του Λουί ντε Φινές εν δράση









Η Μαρία Ναυπλιώτου ως ιδανική πρωθιέρια. Ένας λόγος να είσαι περήφανος για τη χώρα σου όπως λέει και ο πιτσιρίκος



Παραπομπές
http://pitsirikos.blogspot.com/2008/03/blog-post_8714.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7310654.stm
http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/03/24/torch.relay/index.html
http://www.lefigaro.fr/international/2008/03/24/01003-20080324ARTFIG00279-la-flamme-des-jo-pekin-a-ete-allumee.php

4 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Ξέρουμε μόνο να λέμε μεγάλα κούφια λόγια και από πίσω να κωλοτριβόμαστε και να χαριεντιζόμαστε με τους δολοφόνους. Μερικές φορές ντρέπομαι που είμαι Έλληνας...

elias είπε...

@ μαύρος γάτος
κατ΄ αρχήν καλώς ήρθες
Πιστεύω ότι στην χώρα μας υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατικής σκέψης. Είναι χρέος μας να βελτιώσουμε την κατάσταση. Τώρα με το διαδίκτυο έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας.

vasikos metoxos είπε...

Η Κίνα απλά επιμένει να λέγεται λαική δημοκρατία. Ο επόμενος γραμματέας είναι πολύ πιθανό να χρισθεί αυτοκράτορας. Η καταπίεση στο Θιβέτ είναι μία μόνο πλευρά της απίστευτης βαρβαρότητας που χαρακτηρίζει την ανερχόμενη υπερδύναμη.
Όσο για την γκεμπελικής έμπνευσης τελετή της αφής, απλά επιβεβαίωσε τη φασιστική καταγωγή της. Από το 1936 μέχρι σήμερα ο φασισμός στηρίζεται στους αποκλεισμούς.

elias είπε...

@ vasikos
Τα πλέον καταπιεστικά καθεστώτα επικαλούνται τις καλύτερες προθέσεις. Καιρός να μάθουμε να κρίνουμε τις πράξεις και όχι τους "λόγους" που οδήγησαν σε αυτές.