Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Σχόλιο σε κείμενο του Ροίδη με θέμα : Μακεδονία σκέψεις ενός ερασιτέχνη (update)


Την παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ έκανα το παρακάτω σχόλιο στο κείμενο του Ροίδη
Μακεδονία, σκέψεις ενός ερασιτέχνη

Ο Βενιζέλος αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική προτιμούσε να χρησιμοποιεί τον όρο «εθνικά συμφέροντα» αντί του όρου «εθνικά δίκαια», και αυτό είναι η ουσία της : μια ατελείωτη διελκυστίνδα συμφερόντων. Εκμεταλλευόμενος αποτελεσματικά της γεωπολιτικές συνθήκες εκείνης της εποχής πέτυχε την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης, γεγονός που ωφελούσε μεν τους έλληνες αλλά ζημίωνε και αδικούσε κατάφωρα τους άλλους πληθυσμούς που ζούσαν εκεί, οι οποίοι μάλιστα αποτελούσαν και την πλειοψηφία.
Με το να συζητάμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής χρησιμοποιώντας όρους όπως καλό – κακό, δίκαιο – άδικο, απλά είμαστε εκτός θέματος. Οι Σκοπιανοί – Μακεδόνες, εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα τους και προσπαθούν να πάρουν τα μέγιστα απ΄ αυτήν την υπόθεση. Η πολιτική τους έχει αρχή, μέση και τέλος και φαίνεται ότι θα επιτύχει τους σκοπούς της ή έστω τους περισσότερους απ΄ αυτούς.
Η δικιά μας πολιτική απ΄ την άλλη είναι τελείως αλλοπρόσαλλη. Η ρίζα του κακού είναι ότι τα ακροδεξιά κόμματα επένδυσαν πολιτικά σε μια ρητορική περί «ιερής μακεδονικότητας», η οποία βρήκε μεγάλη απήχηση στον λαό, καθιστώντας την οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση ισοδύναμη με εθνική προδοσία. Θυμίζω ότι ο ίδιος κομφορμισμός στις μεγαλεπήβολες βλέψεις που εσκεμμένα καλλιεργήθηκαν στο λαό, μας οδήγησε στη μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή.
Ίσως αυτή την υπόθεση να τη χάσαμε, ίσως και όχι, δεν είμαι εγώ αυτός που μπορώ να απαντήσω σε κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που έχει σημασία, ακόμα μεγαλύτερη από την έκβαση αυτής της υπόθεσης, είναι να αποκτήσουμε μια εξωτερική πολιτική σοβαρή, υπερκομματική, που να ξέρει να διαπραγματεύεται και να απαιτεί τα συμφέροντα μας. Η υπεράσπιση των συμφερόντων μας είναι πολύ σοβαρή απόφαση για να την αφήνουμε στα χέρια των Άνθιμων, Καρατζαφέριδων Ζουράριδων και σια.

---------------

Η αποδοχή του ελληνικού βέτο από την Ατλαντική Συμμαχία, ανακούφισε τους φόβους απόρριψης των περισσότερων και πανηγυρίστηκε σαν μια νίκη της ελληνικής διπλωματίας. Σαφώς είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη, αν την δούμε υπό το παραπάνω πρίσμα, αλλά πραγματική νίκη είναι η δημόσια αποδοχή των ελληνικών θέσεων από σημαντικούς εταίρους όπως η Γαλλία. Η αποδοχή αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα είχε επιτευχθεί αν η ελληνική κυβέρνηση είχε ακολουθήσει την παραδοσιακή πολιτική της καθολικής άρνησης που υπαγορεύεται από γνωστούς υπερπατριώτες. Η υποστήριξη μιας βιώσιμης λύσης, όπως το "Ανω ή Νέα Μακεδονία" σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί υποτιμητική για τους βόρειους γείτονες μας.

Πραγματική νίκη όμως είναι η επίλυση των διαφορών με το κράτος των Σκοπίων, ένα κράτος πληγωμένο με σημαντικά προβλήματα συνοχής.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Η χαμένη ώρα


Η ζωή μας μακρόσυρτη, κουραστική
και ξαφνικά μια στιγμή τη δικαιώνει
της δίνει νόημα και ουσία.

Αγωνιώ, μήπως η δική μου η στιγμή
θα ερχόταν αυτή τη χαμένη ώρα.

________
Αφορμή του σχολίου ήταν η ερώτηση του αγαπητού sfrang

"Αύριο το πρωί αλλάζει η ώρα, στις 3 τα ρολόγια θα πάνε μια ώρα μπροστά, στις 4, μια ώρα χαμένη - ας πούμε! Αν μπορούσατε να κρατήσετε αυτή την ώρα, αυτά τα 60', αυτά τα 3.600", τί θα κάνατε;"

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Διαμαρτυρία υπέρ του Θιβέτ κατά το άναμα της Ολυμπιακής Φλόγας

Η ελληνική τηλεόραση άλλη μια φορά απέδειξε ότι σκοπός της δεν είναι η πληροφόρηση , αλλά η επιβεβαίωση προκατασκευασμένων στερεοτύπων. Οτι δεν χωράει στο σχήμα "Αμερικάνοι κακοί, Κινέζοι εχθροί των Αμερικάνων άρα καλοί" απλά παραλείπεται. Στην ίδια γραμμή πλεύσης τα κόμματα της αριστεράς στοιχειωμένα από τα φαντάσματα της παγκοσμιοποίησης, τηρούν μια εξίσου συνωμοτική σιγή. Ομως η πραγματικότητα είναι εδώ και μας χτυπά δυνατά τη πόρτα. Ενας φιλειρηνικός λαός, με μακριά παράδοση, λίκνο μιας από τις σημαντικότερες θρησκείες, βρίσκεται υπό διωγμό.

Στη θέση των ανθρώπων αυτών βρεθήκαμε και εμείς παλαιότερα, υπόδουλοι μια μεγάλης αυτοκρατορίας. Στην απελευθέρωση σημαντικό ρόλο έπαιξε η αποφασιστική στάση των μεγάλων δυνάμεων του εξωτερικού και το κίνημα του φιλελληνισμού στους κύκλους των Ευρωπαίων διανοούμενων και φιλελεύθερων. Ο λόρδος Βύρωνας, ο Βίκτωρ Ουγκό, είναι μερικοί απ΄ αυτούς και όχι μόνο. Η ναυμαχία του Ναβαρίνου έδωσε το φιλί της ζωής στην επανάσταση τη στιγμή που έπνεε τα λοίσθια.

Το παρακάτω απόσπασμα από τον εθνικό ύμνο είναι χαρακτηριστικό

Με τα ρούχα αιματωμένα
ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
να γυρεύεις εις τα ξένα
άλλα χέρια δυνατά.

Μοναχή το δρόμο επήρες,
εξανάλθες μοναχή·
δεν είν' εύκολες οι θύρες
εάν η χρεία τες κουρταλεί



Φωτογραφίες από το διαδίκτυο












Ο έλληνας απόγονος του Λουί ντε Φινές εν δράση









Η Μαρία Ναυπλιώτου ως ιδανική πρωθιέρια. Ένας λόγος να είσαι περήφανος για τη χώρα σου όπως λέει και ο πιτσιρίκος



Παραπομπές
http://pitsirikos.blogspot.com/2008/03/blog-post_8714.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7310654.stm
http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/03/24/torch.relay/index.html
http://www.lefigaro.fr/international/2008/03/24/01003-20080324ARTFIG00279-la-flamme-des-jo-pekin-a-ete-allumee.php

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs

Αναμεταδίδω:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ

ΟΜΑΔΑ FREEBLOGGERS
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ DIGITALRIGHTS.GR
Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs
Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.

Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.
Συνεπώς,

Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των blogs (η πλήρης λίστα υπογραφών ανανεώνεται διαρκώς
εδώ),

http://www.221.gr/
http://www.32bitos.gr/
http://www.69100.blogspot.com/
http://www.aboutconcept.net/
http://abravanel.wordpress.com/
http://access2sea4disabled.blogspot.com/
http://aeisixtir.blogspot.com/
http://afterhourstime.blogspot.com/
http://www.aggelopoulos.com/
http://aigialeia.blog.com/
http://aiolias.blogspot.com/
http://alepou.blogspot.com/
http://alitispress.blogspot.com/
http://alliapopsi-magazine.blogspot.com/
http://amal8eia.blogspot.com/
http://amansworld.gr/wordpress
http://www.amarkos.gr/blog
http://anadasosi.blogspot.com/
http://angelofdark.wordpress.com/
http://ange-ta.blogspot.com/
http://antidimokratis.blogspot.com/
http://antikomformistis.blogspot.com/
http://anything-but-nd.blogspot.com/
http://apasxolisi.wordpress.com/
http://ar8ro.blogspot.com/
http://aratepylas.blogspot.com/
http://arch-dialogue.blogspot.com/
http://argiro58greece.blogspot.com/
http://argos.wordpress.com/
http://www.aristeroparathiro.pblogs.gr/
http://arxediamedia.blogspot.com/
http://asaq.blogspot.com/
http://asopossos.wordpress.com/
http://www.aspri-agapi.blogspot.com/
http://atheoi.org/
http://athinakisdimitris.wordpress.com/
http://www.athinapoli.gr/
http://attackthem.blogspot.com/
http://badtasteradio.blogspot.com/
http://betstores.pblogs.gr/
http://www.blogspace.gr/
http://bollywood-gr.blogspot.com/
http://brexmother4.blogspot.com/
http://butterfly-butterflysworld.blogspot.com/
http://chouvi.blogspot.com/
http://chroniclesofbrokenheart.blogspot.com/
http://cinemel.blogspot.com/
http://circleof13.blogspot.com/
http://clockworkplum.blogspot.com/
http://cybernero.blogspot.com/
http://dead-buddies.blogspot.com/
http://delagrandebabylon.blogspot.com/
http://demasamere.blogspot.com/
http://dente-aldente.blogspot.com/
http://dentnews.wordpress.com/
http://www.designinsane.org/blog
http://deviousdiva.com/
http://diagoras.wordpress.com/
http://didaskw.blogspot.com/
http://dimitrisdoctor.blogspot.com/
http://divaynne.wordpress.com/
http://www.digital-era.org/blog
http://dockworkers.blogspot.com/
http://don-ald.blogspot.com/
http://dpurpler2.blogspot.com/
http://dromos1.wordpress.com/
http://dtsiaouss.blogspot.com/
http://e-melissas.blogspot.com/
http://www.e-rooster.gr/
http://eatingplanet.blogspot.com/
http://egersis.blogspot.com/
http://el.porcupine.gr/
http://eliaggel.blogspot.com/
http://elias-georgiopoulos.blogspot.com/
http://enteka.blogspot.com/
http://epidemios.wordpress.com/
http://erimitis.blogspot.com/
http://erimosiparalia.blogspot.com/
http://exeisminima.gr/
http://exypno.blogspot.com/
http://filalithisblog.blogspot.com/
http://fileleytheros.wordpress.com/
http://fotis.wordpress.com/
http://foukou.blogspot.com/
http://freeaction.blogspot.com/
http://freegr.blogspot.com/
http://freehost.stuff.gr/jim_hellas
http://ftaieioote.blogspot.com/
http://gartel-adventures.blogspot.com/
http://gedankenbox.blogspot.com/
http://georgeisyourman.blogspot.com/
http://giaskepsou.blogspot.com/
http://giobigr.blogspot.com/
http://giorgosbiz.wordpress.com/
http://gkaratsioubanis.wordpress.com/
http://gmargari.wordpress.com/
http://gmendrinos.blogspot.com/
http://gnomeskepistimi.wordpress.com/
http://gote-engel.blogspot.com/
http://gpapoul.blogspot.com/
http://graoutso.blogspot.com/
http://grbloopers.blogspot.com/
http://www.greekalert.com/
http://greekmme.blogspot.com/
http://greek-lolita.blogspot.com/
http://gskap.blogspot.com/
http://gtziralis.com/
http://hackaday-thema.blogspot.com/
http://www.helion.cc/blog
http://hellenicrevenge.blogspot.com/
http://herinna.blogspot.com/
http://histologion-gr.blogspot.com/
http://hypatiastory.blogspot.com/
http://ilovethessaloniki.blogspot.com/
http://imerasimeramayancalendar.blogspot.com/
http://inlovewithlife.wordpress.com/
http://islandlayer.wordpress.com/
http://istofono.wordpress.com/
http://jigiart.blogspot.com/
http://jungle-report.blogspot.com/
http://www.kagouras.info/
http://kalezin.blogspot.com/
http://karounos.gr/blog
http://www.katagelies.gr/
http://kelsosgr.blogspot.com/
http://kinwniawramiden2.blogspot.com/
http://kitrino-potiri.blogspot.com/
http://kitsosmitsos.blogspot.com/
http://koinopytnas.wordpress.com/
http://kokkinipatrida.blogspot.com/
http://www.komotiniblogs.gr/
http://www.koproskilo.gr/
http://kozima.blogspot.com/
http://krogias.blogspot.com/
http://krotkaya.wordpress.com/
http://kypros-calling.blogspot.com/
http://lamianews.blogspot.com/
http://larisaperivallon.wordpress.com/
http://leavingandliving.blogspot.com/
http://liondani.blogspot.com/
http://lovasas.blogspot.com/
http://magicasland.com/
http://manitaritoubounou.wordpress.com/
http://marionbarfs3.blogspot.com/
http://markosthegnostic.wordpress.com/
http://mavro-oxi-allo-karvouno.blogspot.com/
http://mavrosgatos.blogspot.com/
http://mayancalendartruecount.livepage.gr/blog
http://metablogging.gr/
http://metajournalism.wordpress.com/
http://metaltales.blogspot.com/
http://metaxades.blogspot.com/
http://meteoric-country.blogspot.com/
http://mgpetrakis.blogspot.com/
http://middlebloggistan.blogspot.com/
http://mikroanalogo.blogspot.com/
http://mikroanalogo2.blogspot.com/
http://minadakis.blogspot.com/
http://mind-in-peace.livepage.gr/blog
http://mindtrap.gr/
http://mobbingbomb.blogspot.com/
http://mogolospolemistisvalkaniosagrotis.blogspot.com/
http://mortis-ioaki.blogspot.com/
http://moyratos.blogspot.com/
http://mrpc.pramnos.net/
http://naftilos.blogspot.com/
http://nassoskappa.blackwhitemag.net/
http://nefelikas.wordpress.com/
http://neoeam.blogspot.com/
http://www.neolaia.gr/wordpress
http://www.netfreaks.gr/
http://networkdemocracy.blogspot.com/
http://nickthecreek.blogspot.com/
http://nikos63.blogspot.com/
http://ninac.wordpress.com/
http://npapatri.wordpress.com/
http://www.nylon.gr/
http://o-agios.blogspot.com/
http://observatory-action.blogspot.com/
http://oikologio.gr/
http://oikosantoxis.blogspot.com/
http://omadeon.wordpress.com/
http://oneiros.gr/blog
http://www.oraelladas.gr/blog
http://otithymamaixairomai.blogspot.com/
http://ouranitsa.blogspot.com/
http://panosz.wordpress.com/
http://www.papandreou.gr/
http://papandreou4president.blogspot.com/
http://papanotas.wordpress.com/
http://par1saktos.wordpress.com/
http://parafoniades.wordpress.com/
http://paratiriseis.blogspot.com/
http://parodos.wordpress.com/
http://peace-mind-in-peace.blogspot.com/
http://peiramatismoi.blogspot.com/
http://perastikos.blogspot.com/
http://www.perlikos.gr/
http://petcoke.wordpress.com/
http://piazzadelpopolo.blogspot.com/
http://pitylos.blogspot.com/
http://plagal.wordpress.com/
http://www.politesenergoi.gr/
http://politicsgr.blogspot.com/
http://www.politesenergoi.gr/
http://polsemannen.blogspot.com/
http://el.porcupine.gr/
http://postnuclear-icehouse.blogspot.com/
http://prezatv.blogspot.com/
http://proxeirotetradio.blogspot.com/
http://purplebubbles.wordpress.com/
http://radio936.blogspot.com/
http://rapsomanikis.blogspot.com/
http://reality-tape.com/
http://red-pep.blogspot.com/
http://rgbcolor.wordpress.com/
http://rockandecology.blogspot.com/
http://rodiat7.blogspot.com/
http://roides.wordpress.com/
http://rulenstein.blogspot.com/
http://sherlockholmes-remi.blogspot.com/
http://sinergodless.blogspot.com/
http://sinialo.blogspot.com/
http://smyrnaios.blogspot.com/
http://sofianidis.blogspot.com/
http://sofistis.wordpress.com/
http://solarinos.blogspot.com/
http://stathis957.blogspot.com/
http://stefadouros.blogspot.com/
http://stigira.blogspot.com/
http://stripedskies.blogspot.com/
http://sxolia-kai-apopseis.pblogs.gr/
http://synedrio.pasok.gr/
http://syrizaglyfadas.blogspot.com/
http://www.tassosdi.blogspot.com/
http://tasxoliamou.blogspot.com/
http://telson.org/
http://the-mayan-calendar.blogspot.com/
http://the-mayan-calendar.pblogs.gr/
http://thelonapo.blogspot.com/
http://theoulini.blogspot.com/
http://thezocalo.blogspot.com/
http://www.thinkinadvance.gr/blog
http://thodoras13.blogspot.com/
http://thoughts-on-line.blogspot.com/
http://ths-ellinidas.blogspot.com/
http://tileplagktoiplanai.blogspot.com/
http://tipotaneo.blogspot.com/
http://tonyjakarta.blogspot.com/
http://topatsiouri.blogspot.com/
http://topotisthri.blogspot.com/
http://tovytio.wordpress.com/
http://troktiko.blogspot.com/
http://tsimitakis.wordpress.com/
http://tsouknida.blogspot.com/
http://www.tyxod.net/ttallou
http://tzonakos.blogspot.com/
http://uroborus.wordpress.com/
http://utopia-wwwutopia.blogspot.com/
http://velisaris.blogspot.com/
http://vjspyros.blogspot.com/
http://vissiniclubnogate.blogspot.com/
http://vkonstantinou.blogspot.com/
http://voteforliberty.wordpress.com/
http://voriosanemos73.blogspot.com/
http://vrypan.net/
http://webz.gr/
http://whispering-planet.blogspot.com/
http://wizard13gr.blogspot.com/
http://www.xblog.gr/
http://xeri.wordpress.com/
http://xpapathan.blogspot.com/
http://zero7gr.wordpress.com/
http://ziouzios.blogspot.com/
http://zlatis.blogspot.com/
http://zlatkogr.blogspot.com/
http://sfrang.blogspot.com
http://erinya-hellenica.blogspot.com/

και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο.

Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.

Περισσότερες πληροφορίες
Για την ομάδα freebloggers: Ζαφείρης Καραμπάσης (chocolatehorizon at yahoo.gr), Θωμάς Τζήρος (tom.tziros at gmail.com)
Για την πρωτοβουλία digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας (asterios at gmail.com)
Το digitalrights.gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Θιβέτ


Η ιστορία έπαιξε ένα περίεργο παιχνίδι για τους Θιβετιανούς. Καθώς ήταν αντίθετοι στη βια από τη φύση τους, έγιναν εύκολη λεία ενός από τα πλέον αδίστακτα σύγχρονα καθεστώτα. Οι Κινέζοι, η τρίτη πυρηνική δύναμη του πλανήτη, με την πλέον ανερχόμενη οικονομία, περιβεβλημένοι με την αριστερή θεωρία, αποφάσισαν με τη βία να κάνουν μέρος της αυτοκρατορίας τους το αδύναμο και φιλειρηνικό αυτό κράτος. Η αντίδραση της διεθνής κοινότητας είναι ιδιαίτερα χλιαρή. Οι «καπιταλιστικές» χώρες φοβούνται να έρθουν σε απ΄ ευθείας αντιπαράθεση με τον οικονομικό τους εταίρο, ο οποίος μάλιστα έχει και ιδιαίτερη στρατιωτική ισχύ. Τα «αριστερά» κινήματα συνεχίζουν την παράδοση της εθελοτυφλίας, όπως άλλωστε έκαναν και την περίπτωση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν αφορά τη βία από καθεστώτα που αυτοχαρακτηρίζονται αριστερά. (Προσωπικά εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτήριζα το καθεστώς της Κίνας αριστερό αλλά μεσαιωνικό αλλά αυτό είναι μια αυθαίρετη δική μου υπόθεση). Η Ελλάδα, κράτος υποτελή και αδύναμο, ακολουθεί τη γνωστή της πολιτική στρουθοκαμιλισμού. Συγκεκριμένα, όταν αντιπροσωπεία Θιβετιανών που διαμαρτύρονταν για την κλιμάκωση της βίας θέλησε να εκφράσει την αντίθεση της σε όσα διαδραματίζονται εκεί, συνάντησε την στενόμυαλη και γραφειοκρατική αντίδραση του δημάρχου της Ολυμπίας.

Αντιγράφω το άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου από τα Νέα

Πέντε μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών, η διαμαρτυρία των Θιβετιανών μοναχών στην Αρχαία Ολυμπία κατεστάλη αλλά το μήνυμά τους είχε ήδη σταλεί. Έχουν όμως ενδιαφέρον οι αντιδράσεις. Αρκετά ΜΜΕ μετέδωσαν με αμηχανία το γεγονός, ενώ ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Αηδόνης καταδίκασε την ενέργεια των Θιβετιανών, χαρακτηρίζοντας προσβολή την πράξη τους. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς.
Παρακάμπτοντας την τελευταία αποστροφή, που μόνο σε διάθεση μαύρου χιούμορ μπορεί να αποδοθεί, ας σταθούμε στην ίδια την καταδίκη. Ο δήμαρχος, καταγγέλλοντας την πρακτική των Θιβετιανών, δεν βρήκε ούτε μια λέξη κατανόησης για τα κίνητρά τους. Ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο είναι μεροληπτική η στάση του, όσο και αν φόρεσε τον μανδύα της αμερόληπτης αποστασιοποίησης. Δήλωσε ότι η περιοχή είναι χώρος σύνθεσης και όχι αντιπαράθεσης. Ποια σύνθεση μπορεί όμως να υπάρξει ανάμεσα σε ένα καθεστώς που βασανίζει, φιμώνει, φυλακίζει, θανατώνει και τα θύματά του; Την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές, οι νεκροί από την καταστολή των διαδηλώσεων στο Θιβέτ ανέρχονται σε δεκάδες. Με ποια έννοια η έμμεση έκκληση του δημάρχου για σιωπή μπροστά στην κρατική αυθαιρεσία υποδηλώνει σεβασμό στο ολυμπιακό ιδεώδες, την ολυμπιακή φλόγα, τον θεσμό της εκεχειρίας και την ειρήνη, αξίες οι οποίες κατά τη δήλωσή του προσβάλλονται από τη διαμαρτυρία; Μήπως, αντίθετα, η μεγάλη γιορτή που ετοιμάζεται στην Κίνα από την κυβέρνηση και τους πολυεθνικούς χορηγούς προσβάλλει τις ολυμπιακές αξίες, καθώς συνοδεύεται από εκκαθαρίσεις και εκτοπίσεις στο όνομα της «ολυμπιακής ασφάλειας»; Μήπως, συνακόλουθα, οι διαμαρτυρόμενοι Θιβετιανοί τιμούν περισσότερο τις ολυμπιακές αξίες από όσους τους καταδικάζουν;
Προσοχή: δεν υποστηρίζουμε πως η Ολυμπία πρέπει να γίνει τόπος πολιτικής διαμαρτυρίας. Κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία του χώρου και θα υπονόμευε την οικουμενική του διάσταση. Στην τήρηση αυτού του κανόνα μπορούμε όμως να είμαστε αυστηροί μόνο υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, εμείς ως διαχειριστές του χώρου οφείλουμε πρώτοι να σεβόμαστε και να προστατεύουμε όχι μόνο τη φυσική του ομορφιά αλλά και το αξιακό του φορτίο από κάθε μορφή διαστρέβλωσης, εμπορευματοποίησης και εργαλειακής χρήσης. Δεύτερον, η απαγόρευση πρόσβασης διαδηλωτών στον χώρο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβάλλεται με τρόπο απαξιωτικό για τους σύγχρονους ικέτες που χρησιμοποιούν ως έσχατο μέσο τη συμβολική δύναμη της πράξης τους, για να σπάσουν το τείχος της παγκόσμιας σιωπής. Οι μονομερώς καταδικαστικές για τους Θιβετιανούς δηλώσεις του δημάρχου, εν μέσω καμένων δέντρων, δεν τιμούν τον ιερό χώρο που ευλόγως προσπαθεί να προστατεύσει. Ιδίως όταν δεν βρίσκει μία έστω υπαινικτική φράση για να καυτηριάσει την παρουσία των υπαλλήλων της κινεζικής πρεσβείας που βιντεοσκοπούσαν τους διαδηλωτές.

@ Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Στην αρχαιότητα ο ικέτης προσέφευγε στον ιερό βωμό, γνωρίζοντας ότι κανείς εκεί δεν μπορούσε να τον πειράξει. Ο θεσμός αυτός μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις παραβιάστηκε και τότε οι ασεβείς παραβάτες αντιμετώπισαν τη μήνη των θεών.

Οι νεοέλληνες και τους ικέτες διώχνουν από το βωμό, αλλά και τον ίδιο το βωμό αφήσανε να καεί.

Πηγές
Το άρθρο στα Νέα
http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080317&nid=7856125&sn=&spid=221
Ειδήσεις για το Θιβέτ
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7299965.stm
http://en.wikipedia.org/wiki/Thibet

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Κυριακή της Ορθοδοξίας και η μοίρα του Τιθωνού

Τη Κυριακή αυτή γιορτάζεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία αποτελεί μια θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της επικράτησης των εικονολατρών, και της αναστύλωσης των εικόνων στη Κωνσταντινούπολη. Αποτελούν δε μέρος του λειτουργικού οι εξής αφορισμοί κατά του ελληνικού πολιτισμού

_____________


  1. «Επί τοις φρονούσι και λέγουσι κτιστήν είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου θεότητος, ως κτιστήν εκ τούτου πάντως και αυτήν την θείαν ουσίαν αναγκαζομένοις δοξάζειν. Κτιστή γαρ κατά τους Αγίους ενέργεια, κτιστήν δηλώσει και φύσιν, άκτιστον δε χαρακτηρίζει ουσίαν, καντεύθεν ήδη κινδυνεύουσι εις αθεΐαν παντελή περιπίπτειν, και την ελληνικήν μυθολογίαν και τοις την των κτισμάτων λατρείαν, τη καθαρά και αμώμω των χριστιανών πίστει προστριβομένοις, μη ομολογούσι δε κατά τας αγίας θεοπνεύστους θεολογίας και το της Εκκλησίας ευσεβές φρόνημα, άκτιστον είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου θεότητος ανάθεμα τρις».

    Δηλαδή, ανάθεμα τρεις φορές στους Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.ά.

  2. «Τοις τα ελληνικά διεξιούσι μαθήματα, και μη διά παίδευσιν μόνον ταύτα παιδευομένοις, αλλά και ταις δόξαις αυτών ταις ματαίαις επομένοις, και ως αληθέσι πιστεύουσι και ούτως αυταίς ως το βέβαιον εχούσαις εγκειμένοις, ώστε ετέρους ποτέ μεν λάθρα, ποτέ δε φανερώς ενάγειν αυταίς και διδάσκειν ανενδοιάστως ανάθεμα τρις».

  3. «Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων, αφ’ εαυτών και την καθ’ ημάς κλίσιν μεταπλάττουσι, και τας πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις και ως αυθυπόστατον την ύλην παρά των ιδίων μορφούσθαι λέγουσι, και προφανώς διαβάλλουσι το αυτεξούσιον του Δημιουργού, του από του μη όντος εις το είναι παραγαγόντος τα πάντα, και ως ποιητού πάσιν αρχήν και τέλος επιτιθέντος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς ανάθεμα τρις».

  4. «Τοις δεχομένοις και παραδιδούσι τα μάταια και ελληνικά ρήματα, ότι τε προϋπαρξίς εστι των ψυχών, και ουκ εκ του μη όντος τα πάντα εγένετο και παρήχθησαν, ότι τέλος εστι της κολάσεως ή αποκατάστασις αύθις της κτίσεως, και των ανθρωπίνων πραγμάτων, και διά των τοιούτων λόγων την βασιλείαν των ουρανών λυομένην πάντως, και παράγουσαν εισάγουσιν, ην αιωνίαν και ακατάλυτον αυτός τε ο Χριστός και Θεός ημών εδίδαξε και παρέδοτο και διά πάσης της Παλαιάς και Νέας Γραφής ημείς παρελάβομεν ότι και η κόλασις ατελεύτητος και η βασιλεία αϊδιος, διά δε των τοιούτων λόγων εαυτούς τε απολλύουσι, και ετέροις αιωνίας καταδίκης προξένους γενομένοις ανάθεμα τρις».

  5. «Τοις ευσεβείν μεν επαγγελλομένοις, τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα τρις».

  6. «Τοις την μωράν των έξωθεν (= Ελλήνων) φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμώσι, και τοις καθηγηταίς αυτών επομένοις, και τας τε μετεμψυχώσεις των ανθρωπίνων ψυχών, ή και ομοίως τοις αλόγοις ζώοις ταύτας απόλλυσθαι, και εις το μηδέν χωρείν δεχομένοις και διά τούτο ανάστασιν, και κρίσιν, και την τελευταίαν των βεβιωμένων ανταπόδοσιν αθετούσιν ανάθεμα τρις».

  7. «Τοις λέγουσιν ότι οι των Ελλήνων σοφοί και πρώτοι των αιρεσιαρχών, οι παρά των επτά αγίων και καθολικών συνόδων, και παρά πάντων των εν Ορθοδοξία λαμψάντων πατέρων αναθέματι καθυποβληθέντας, ως αλλότριοι της καθολικής εκκλησίας διά την εν λόγοις αυτών κίβδηλον και ρυπαράν περιουσίαν κρείττονές εισι κατά πολύ, και ενταύθα και εν τη μελλούση κρίσει, και των ευσεβών μεν και ορθοδόξων ανδρών, άλλως δε κατά πάθος ανθρώπινον ή αγνόημα πλημμελησάντων ανάθεμα τρις».

Τα ως άνω αναθέματα καταγράφονται στο «Τριώδιον», τα οποία περιέχονται στο «Συνοδικόν της Αγίας Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου υπέρ της Ορθοδοξίας».
Από την «Παρακλητικήν» λαμβάνεται επίσης ένα τροπάριο και ένας μακαρισμός.


Α) Το τροπάριο:

«Ναούς ειδώλων (= ελληνικούς) καθείλετε αθλούντες, και εαυτούς της Τριάδος θείους ναούς εδομήσασθε, αθλοφόροι κυρίου αγγέλων συνόμιλοι».

Β) Ο μακαρισμός:

«Οι καλάμω του Σταυρού, εκ του βυθού της αγνωσίας τους λαούς αναγαγόντες Απόστολοι, την των Ελλήνων πλάνην απεμειώσατε από της γης, απλανείς σωτήρες γενόμενοι των πιστών, αληθώς όθεν μακαρίζεσθε».

Παλαιότερα μάλιστα, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωστής Στεφανόπουλος «ενημερώθηκε» για την ύπαρξη αυτών των εδαφίων ζήτησε «Να παύσουν οι αναθεματισμοί κατά του ελληνικού έθνους στις εκκλησίες της Ελλάδας»


Με βάση τα παραπάνω μου γεννάτε το εξής ερώτημα, πραγματικά οι παπάδες θέλουν ακόμα και σήμερα να καταστρέψουν τον ελληνικό πολιτισμό (αν υποτεθεί βέβαια ότι οι νεοέλληνες διατηρούν ακόμα ψήγματα από τον αρχαίο πολιτισμό). Πιθανώς να υπάρχουν κάποιοι που ακόμα θεωρούν το ελληνικό πνεύμα εχθρό τους, αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι απλά δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν ή τι ακούνε στις εκκλησίες. Γι αυτούς ο θείος λόγος έχει μετατραπεί σε ένα μαγικό κείμενο, που πρέπει να παραμένει απαράλλακτο, μια και κατάγεται απ΄ ευθείας από τον ίδιο το θεό. Ακατανόητο πλέον στ΄ αυτιά τους το εκκλησίασμα γίνεται μια ιερή αγγαρεία που αποδεικνύει τη χριστιανοσύνη τους. Η εκκλησία μπορεί να πέτυχε ένα θρίαμβο επί των αντιπάλων της και μια δις χιλιετή μακροβιότητα, αλλά το τίμημα ήταν η απώλεια της ζωντάνια, η θυσία της ουσίας υπέρ του τυπικού. Η μοίρα της ομοιάζει με αυτή του Τιθωνού του εραστή της Ηούς, η οποία ζήτησε από το Δία αιώνια ζωή για τον εραστή της, αλλά ξέχασε να ζητήσει και αιώνια νεότητα.

Ο άτυχος Τιθωνός λοιπόν ζούσε αιωνίως, αλλά και αιωνίως γερνούσε. Το δέρμα του είχε μεταβληθεί σε ένα απονεκρωμένο πετσί, η ζωντάνια του χάθηκε. Τότε οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα ζαρωμένο έντομο που απλώς μιλά ακατάπαυτα, ανίκανο για νεανική δράση: το έντομο αυτό είναι ο τζίτζικας.

Ο νόμος της ζωής είναι η αλλαγή, ο αιώνιος κύκλος της καταστροφής και της αναγέννησης. Η προσκόλληση σε κάποιες ιδέες, η ανικανότητα αλλαγής και προσαρμογής σε νέες καταστάσεις φέρνει το γήρας, το αιώνιο γήρας.

Παραπομπές

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B9%CE%B8%CF%89%CE%BD%CF%8C%CF%82

http://roides.wordpress.com/2006/03/10/%CE%97-%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%A4%CE%B7%CF%82-%CE%9F%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82/

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9F%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82

για τις συμβουλές επί της ορθογραφίας

http://erinya-hellenica.blogspot.com/2008/03/blog-post_16.html